The haunting of Hill house - Netflix horor hit

Ako se pitate da li je moguće da netko snimi horor seriju od čak 10 epizoda, koja bude zadržala pažnju gledatelja i uspješno održavala tenziju strave, odgovor je - Mike Flanagan. Da njegova režija, te scenarij po popularnoj već par puta ekraniziranoj noveli pod istim nazivom od spisateljice Shirley Jackson, ima potencijala, vjerovao je - Netflix.

Serija se otvorila prikladno, prije Halloweena 12.10.2018. na Netflixu, te malo pomaknula standarde, naravno što se tiče horor/supernatural serijala. Nije da nema solidnih serija, npr.American Horror Story, no ipak nijedna od njenih deve dosadašnjih sezona ne može se mjeriti sa The Haunting of Hill House.

Što je onda to što tu seriju toliko izdvaja od mase drugih horor serija? Pa upravo Mike Flanagan. Genijalno je obradio već poznatu priču, sve gotičke elemente je uspješno spojio sa odličnom dramom o obitelji Craine, koja kao da je pod kletvom uklete kuće izokrenula svoje privatne odnose i živote u pravi kaos.

Jasno je da sami horor elementi čine suštinu priče i serije, no bez jednako tako kvalitetnoga dramskoga dijela, ne bi ova serija bila toliko dobra. Bila bi tek puko nizanje strašnih scena, a njih ima. Puno. Neke su stvarno da te štrecne u vratu kako se ogledaš oko sebe dok ideš na WC. Koliko je sve dobro i kvalitetno odrađeno ilustrirat ću slijedećom mini retrospekcijom: U prvoj epizodi ima scena kada se brava na vratima pomalo okreće, a prestravljeni otac i sin zure u tišini u vrata. U devetoj epizodi - ta ista scena, no sada gledamo prizor s druge strane vrata, tko je i što okretalo bravu na vratima. Toliko dobro stalno spajati flash-backove sa stvarnošću je stvarno umijeće vrhunskih režisera. A Mike Flanagan s ovom serijom ulazi među majstore horrora...

Obitelj Craine se bavi mešetarenjem sa kućama. Ulože novac u staru golemu kućerinu, te im je namjera u par mjeseci kuću obnoviti te prodati. S zaradom misle početi graditi svoju kuću snova. A treba im, jer obitelj je velika, otac i majka, te petero njihove djece. Hill House nije obična kuća. Ubrzo to saznaju svi, a naročito najmlađi. Svi pomalo imaju neke vizije i viđenja duhova, osim izgleda oca Hugha Crainea. Kada se stvari otmu kontroli, stravični događaj zauvijek bude odredio sudbinu obitelji Craine. Sve dok se ponovo svi ne sastanu nakon 20-tak godina, konačni sukob sa ukletom kućom ne može se izbjeći....

Da ne bi baš Mike Flanagan prigrabio svu slavu, pobrinula se odlična glumačka ekipa. Carla Gugino je ovdje možda imala svoju najbolju ulogu. Već pomalo zaboravljeni Timothy Hutton je pokazao da nije za staro željezo. No posebna su priča, djeca glumci. Oni čine zamašnjak serije i teško je izdvojiti bilo koga od skoro savršene male ekipe. Meni osobno je mali Julian Hilliard predobar. Kada bih usporedio njega i djecu u npr. hrvatskom filmu, rezultat bi bio porazan za male hrvatske glumce.

Sve se poklopilo te ne vidim razloga zašto poklonici horora ne bi uživali u ovoj seriji. Deset epizoda je u ovome slučaju potaman. Da je više ne bi valjalo, da je manje ne bi valjalo. Ostaje vam mrak sobe i grickalice i za svaki slučaj mala lampica u kutu da bi igra sjenki dodatno učinila ambijent boljim.

Zanimljivost: Režiser Mike Flanagan je već u razgovorima oko nastavka serije. Pošto je priča o obitelji Crain zaokružena, logično je da u nastavku ukleta kuća bude u prvom planu, a neka nova obitelj mora proći čistilište da bi stigla do... pakla.

 

 • Komentarji (4)

Za komentiranje morate biti prijavljeni!

 • 07.11.2018. 15:25
  Odlična serija u kojoj je horror potisnut u drugi plan. Priča se vrti oko članova obitelji koji i bez uklete kuće imaju dovoljno materijala za višegodišnje napete i nesređene odnose, unutar obitelji i izvan nje. Ukleta kuća i događaji u njoj samo služe kao katalizator.
 • manituami
  member
  07.11.2018. 15:13
  Apsolutno genijalna serija. Uživao sam u svakoj sekundi.
 • 07.11.2018. 14:52
  Najveći kvalitet serije,osim neospornog dramskog scenarictičkog umeća,jeste atmosfera.Gledaš i ježiš se,a ni sam nisi siguran šta je strašno.Odličan spoj drame,horrora i vrhunskog kastinga(pre svega dece) uz nenametljive  klifhengere,čine ovu seriju vrhunskom.
Brochure Yamaha TDM850 (Engels) type 1 | Game Of Thrones - Season 4 | Minecraft - Pocket Edition